Kebebasan Hak Asasi Manusia Tidak Bebas

Malam ini terdetik hati saya untuk mencoret sesuatu tentang perkara pokok mengenai hak asasi manusia. Saya tidak pasti samaada semua orang bersetuju bahawa hak asasi manusia itu terbatas! Perlembagaan Negara membataskan hak asasi manusia atas premis keselamatan negara, moral dan kesihatan awam.Cuba selah Artikel 5-13 Perlembagaan Negara. Bercambah hak yang diberi tetapi kemudiannya dibatasi oleh asbab-asbab di atas. Islam juga bersetuju dan cocok dengan perkara pokok di atas, hak asasi manusia itu terbatas. Dalam Islam ada hak asasi manusia berlandaskan penyelarasan antara hak asasi individu dan hak asasi masyarakat terbanyak. Perlu diimbangkan. Kerja imbang mengimbang bukan mudah, perlu kebijaksanaan atau “wisdom” dalam bahasa inggeris. Itu sebab jika ada tindakan kerajaan yang kontroversi sebagai contoh penggunaan ISA ia menjadi bahan perdebatan kerana ada pihak mengatakannya tidak wajar. Ada pihak mendakwa ISA wajar memandangkan keadaaan dan suasana semasa yang boleh merebak menjadi tidak terkawal. Ini semua memerlukan “wisdom”. Bagaimana datangnya wisdom? Sudah tentu melalui ilmu dan pengalaman. Ingat melalui ilmu ! bukan maklumat. Ada bedanya antara ilmu dan maklumat. Maklumat yang banyak belum tentu anda berilmu.

Al-Quran telah  menjelaskan tiada hak asasi yang bebas sebebasnya seperti wau yang tidak bertali. Jika tidak manakan ada ayat 35-36 yang bemaksud:

“Dan Kami telah berfirman: “Wahai Adam tinggallah engkau bersama isteri engkau dalam Syurga dan makanlah kamu berdua dari buah-buahan dengan mewah di mana sahaja kamu berdua sukai, tetapi janganlah kamu hampiri pokok ini nanti akibatnya kamu berdua  termasuk dalam golongan orang-orang yang zalim”

Sengaja saya hitamkan perkataan-perkataan penting diatas. LIhat Allah berfirman kepada Adam dan Hawa untuk menikmati apa sahaja yang Allah kurniakan di SYURGA. Masyaallah syurga sekian banyak nikmat yang tidak dapat difikir oleh kotak fikiran manusia. Tetapi ajaib ya kerana fikir saya sudah tentu tiada halangan untuk melakukan apa yang mereka suka di dalam Syurga, bersuka ria dan menikmati apa yang terhidang di depan mata tiba-tiba sahaja Allah melarang mereka untuk memakan buah khuldi. Mengapa ya? Mungkin pohon khuldi ini melambangkan larangan-larangan (restrictions) yang pasti diadakan di dalam kehidupan mereka di bumi nanti, kerana tanpa larangan , kemahuan seseorang tidak akan tumbuh, dan manusia yang mempunyai kemahuan itu tidak tidak dapat dibezakan dari makhluk haiwan yang tidak mempunyai kemahuan , dan tanpa larangan-larangan kegigihan seseorang di dalam mematuhi janji dan syarat tidak dapat diuji. Oleh itu kemahuan dan hak hak yang tidak terbatas adalah dari alam haiwan walaupun mereka berupa manusia.

Advertisements

1 Komen

  1. kumpulan prihatin said,

    Disember 6, 2008 pada 11:22 pm

    Asalamualaikum,
    Sila nyatakan sokongan anda kepada usaha mendaulatkan bahasa melayu dengan menandatangani petisyen di link yang disertakan di bawah

    http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?ppsmi08&1


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: