Mencari Guru Murshid

Selamat Hari Guru kepada semua guru, tenaga pengajar yang tanpa penat dan lelah menyampaikan ilmu mereka padaku. Sampaikanlah walau sebutir ayat! Itulah sabda Rasulullah S.A.W dalam memastikan segala apa yang disabdakan melalui katanya, perbuatannya dan taqrirnya disampaikan oleh umat ini bagi memastikan umat Islam sentiasa dirahmati Allah.

Peri pentingnya kita berguru dengan guru yang “murshid”. Guru yang murshid menurut Imam Ghazali ialah guru yang mampu menyuluh cahayanya membantu memberi petunjuk kepada kita melalui lorong-lorong gelap dan sempit dalam kehidupan manusia. Guru murshid bukan hanya menyampai ayat-ayat keramat bagi memandu penghidupan tetapi juga menjadi unsur inspirasi. Ketakwaannya kepada Allah mampu membantu kita mempertingkatkan tingkatan nafsu dari mungkin “amarah bi suk” kepada “lawwamah” atau dari “lawwamah” kepada nafsu yang dijanjikan syurga oleh Allah S.W.T yakni nafsu “mudmainnah”.

Maka mencari guru yang murshid adalah dituntut, alangkah rugi dalam sisa-sisa kehidupan ini kita gagal mencari guru yang murshid bagi membimbing kita.

Selamat Hari Guru!

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: