Pilihanraya di Terengganu dan Falsafah pilih PM di Malaysia

Masih lagi mengenai politik, dan kehangatannya semakin dirasai , lagi lima hari 10 juta rakyat Malaysia yang telah mendaftar akan mengundi pimpinan peringkat negeri dan parlimen di kawasan masing-masing. Agak berlainan sedikit politik di Malaysia, di mana Perdana Menteri tidak dipilih secara terus oleh rakyat. Rakyat hanya mempunyai hak untuk memilih pemimpin parti di peringkat negeri dan parlimen. Parti yang mempunyai kerusi tertinggi di Parlimen mempunyai hak untuk memilih pemimpin partinya menjadi Perdana Menteri.

Secara tradisi dan atas semangat perkongsian kuasa biasanya pengerusi Barisan Nasional yang memenangi pilihanraya akan dilantik menjadi Perdana Menteri.

Pengerusi Barisan Nasional secara tradisinya dilantik daripada presiden UMNO dan presiden UMNO dipilih oleh 222 delegasi UMNO setiap dua tahun sekali.Secara jelas yang memilih perdana menteri ialah 222 individu berkuasa yang terdiri daripada ketua-ketua puak dan bahagian UMNO diseluruh malaysia.

Saya baru pulang membuat tinjauan di Terengganu dan merasakan Barisan Nasional akan terus berkuasa di sana, walaubagaimanapun beberapa buah DUN dan PARLIMEN saya yakin akan dikuasai parti bukan kerajaan. DUN Ru Rendang akan kekal milik PAS dan Parlimen Dungun mungkin jatuh ketangan PKR.

Bukannya apa, tetapi faktor perpecahan dalam UMNO sendiri mungkin menjadi faktor kekalahan BN disitu. Beberapa tokoh UMNO termasuk Dato’ Rahman Bakar yang menjadi giant killer kerna menewaskan Hadi Awang telah digugurkan oleh Idris Jusoh…

Parti  bukan kerajaan mengatakan plihanraya kali ini adalah waktu terbaik untuk perubahan…sama-samalah kita saksikan samada impian itu suatu utopia atau suatu kenyataan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: