Raja Nazrin, Sehati Berdansa dan Buku Baru

Raja Nazrin

Pandangan Raja Nazrin mengenai hak berhimpun dan bersuara di akhbar NST menarik untuk kita tatapi. Pandangan ini ialah kesinambungan daripada wawancara yang dilakukan oleh NST dengan Tun Musa Hitam mengenai mauduk yang sama. Secara kesimpulannya kedua-dua tokoh ini berpandangan seperti berikut:

1) Hak berhimpun dan ekspresi adalah hak yang dijamin di bawah perlembagaan dan di dalam negara yang demokratik seperti Malaysia;

2) Hak tersebut hendaklah di laksanakan dengan mengikut lunas undang-undang;

3) Tiada kebebasan mutlak (no absolute freedom);

4) Kerajaan bertanggungjawab mengimbangi di antara kebebasan individu dan keselamatan awam;

5) Kerajaan tidak boleh melarang sama sekali hak rakyat untuk berhimpun dan bersuara; dan

6) Permit dan tempat yang sesuai untuk berhimpun perlu diberikan oleh pihak berkuasa.

Sehati Berdansa

Saya jarang menonton Tv tetapi semalam saya terpaut dengan rancangan sehati berdansa. Suatu rancangan realiti terbaru yang memaparkan pasanagan suami isteri menguji kehebatan mereka dalam seni tari. Semalam agak gawat apabila ramai peserta tidak memahami konsep tarial fokltroat suatu tarian inggeris yang perlu ditari bersama pasangan dengan rhythm slow,slow, quick, quick, quick. Paling tertarik apabila ada pasangan yang dikritik oleh juri kerana tidak membawa konsep tarian folktroat ala ballroom. Kareografer berkenaan membalas bahawa tarian kareografinya berdasarkan folktroat komersial, bijak sungguh bijak! Rancangan kali ini menarik kerana kehebatan terletak kepada kareografernnya untuk membuat kajian mendalam tentang tugasan yang diberikan. Bayangkan berdasarkan kepada persediaan, kajian dan pengalaman para kareografer ini kita dapat melihat bagaimana mereka menginterpretasikan sesuatu tugasan berdasarkan keilmuwan dan kajian mereka.

Walauapa pun pasangan Vee dan Shidi menjadi tumpuan saya go Vee!

Buku Baru

Saya sedang menghabiskan buku terbaru terbitan Alam Raya karya Dr Abdullah Azam Turki Negara Dua Wajah. Kulit muka berwarna merah menyala ini dengan harga RM15 adalah berbaloi jika kita ingin menyingkap kembali sejarah bagaimana Kamal At tartuk menukar wajah Turki dari Islam ke Sekularisme. kaedah yang digunakan ialah “kemalisme”. Jika ada kesempatan akan saya nukilkan sedikit beberapa coretan penting yang saya kutip dari buku ini. Ah! sebelum terlupa buku ini ada memaparkan beberapa gambar menarik mengenai Mustafa Kamal AtTartuk dari pelbagai perspektif.

Selamat Membaca! Buku ini sudah boleh didapati dari toko-toko buku utama. Saya dapat buku ini di MPH Putarajaya.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: