Tony Fernandis: Tabik!

Pagi tadi semasa sampai sahaja di pejabat , perkara pertama saya lakukan adalah membelek suratkhabar NSTP kerana ingin mengetahui tentang berita lanjut berkenaan demonstrasi di depan Parlimen semalam. Macam biasa demo-demo seperti ini akan berakhir dengan penangkapan dan sedikit pergelutan berlaku di luar pintu Parlimen. Sosek sosek mengatakan ada 6 orang berjaya loloskan diri juga di ruang lobi parlimen untuk sampaikan memorandum membantah pindaan perlembagaan persekutuan.

Walaupun begitu yang paling menarik hati saya ialah temuramah NST dengan CEO AirAsia iaitu Dato’ Tony Fernandis . Saya tidak mahu mengulas tentang apa yang beliau lakukan untuk mencapai kejayaannya sekarang tetapi pandangannya tentang apa erti “pendidikan” cukup menyentuh hati saya. Beliau menyebut seperti berikut:

“Education is also about sports,interaction, about learning how to work as a team, about leadership. And we do not put enough emphasis oon the sport…. Two is art, drama and music. That’s where you gain a sharing of culture and breaking down the invisible barriers”.

Nah ! inilah erti pendidikan yang beliau fahami , yang saya cukup bersetuju. Dari dulu lagi semenjak di universiti sentiasa saya war-warkan perlunya pendidikan itu dilihat secara lebih luas, luas dalam erti kata bukan sahaja kecemerlangan akademik tetapi dalam semua bidang manusiawi sastera, seni, budaya , interaksi , sifat kendiri dan sebagainya. Beberapa tokoh politik ketika dulu mempromosikan istilah “renaisance man” manusia sempurna dan insan serba boleh. Inilah sepatutnya menjadi dasar dan objektif pendidikan negara, bukan hanya tertumpu dan tertancap pada berapa banyak A’s anak-anak perlu dapat dalam peperiksaan.

Memanglah saya tidak rasa hairan mengapa Tony Fernandis sekarang sgt berjaya kerana pada asasnya beliau mempunyai perspektif yang betul dalam perniagaan, usaha dan paling penting beliau mengetahui apa ertiya pendidikan. Bukanlah seperti sesetengah pihak yang sanggup menukar nama kementerian tertentu dari pendidikan ke pelajaran. Harap mereka ini dapat menuntut dengan Tony.

Advertisements

1 Komen

  1. khairulnizambakeri said,

    Disember 13, 2007 pada 3:02 pm

    Setuju.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: