Robespiere :Revolusi Perancis

Saya tidak dapat menahan keinginan saya untuk mencoret sedikit mengenai apa yang berlaku semasa Revolusi Perancis 1771-1780 memandangkan ianya mungkin agak relevan mutakhir ini kerana di Malaysia , masyarakat sudah mula menekspresikan diri mereka melalui demonstrasi-demonstrasi aman jalan raya. Yang terbaru selepas perhimpunan 100,000 rakyat anjuran BERSIH suatu kolisi NGO , esok beberapa NGO India “kemungkinan” mengadakan demonstarsi aman di hadapan Pesuruhjaya Tinngi Britain di Kuala LUmpur. Asbabnya ialah membantah dan tidak berstuju dengan penjajah British yang membawa komuniti India ke Malaysia dan dihimpit kemiskinan di sini. Saya katakan kemungkinan kerana beberapa tokoh utama demonstarsi tersebut telah pun ditahan oleh pihak bberkuasa seperti P. Uthayakumar.

Jika kita menghimbau Revolusi Perancis dahulu , rakyat bangkit kerana keadaan ekonomi pada masa itu yang begitu runcing, rakyat begitu seksa bagi mendapatkan sekeping roti dan barang-barang keperluan menjadi mahal. Dan paling ironis, Raja Perancis Louis dan Permaisurinya menghabiskan duit rakyat dan bersuka ria di Istana mereka tanpa mempedulikan nasib rakyat. Paling kemuncak apabila Louis menganjurkan suatu majlis keraian di Versailles yang yang mewah, melibatkan khazanah wang rakyat dan berpoya di kalangan golongan bangsawan. Rakyat menjadi beitu marah sehinnga golongan wanita penjual ikan yang dikenali sebagai bertubuh sasa , mengetuai pemberontakan rakyat menuju ke Istana dan membunuh para pengawal Raja. Mereka berkumpul di hadapan Istana selama beberapa malam sambil membawa senjata dan parang menuntut Raja supaya mmpedulikan nasib rakyat. Akhirnya Raja terpaksa akur dan terpaksa memindahkan kerajaanny ake Paris bagi bersama rakyat.

Itu adalah antara petanda awal berlakunta Revolusi Perancis, pada masa itu kebencian rakyat begitu memuncak pada pemerintah kerana adanya individu seperti Marat yang pada masa kini speerti seorang Editor akhbar massa pada masa itu yang sentiasa mendedahkan salah laku pemimpin dan menuntut rakyat menggulingkan raja. Peranan Marat amat besar sebagai editor La ami du la pouple, iaitu sahabt rakyat yang meniup semangat revolusi. Robespiere tokoh revolusi Perancis bersama rakan-rakannya di dalam parti Jacobin terus merancang untuk menjadikan Perancis sebuah negara Republik. Beliau berpidato di dalam Convention bagi mendapat mandat Rakyat untuk menggulingkan pemerintahan beraja. Akhirnya dengan tagline kesaksamaan, hak rakyat dan pemyatuan maka Raja Louis digulingkan dan dipancung kepalanya dengan gulatin.

Selepas Raja Louis digulingkan, pemerintahan revolusi diteruskan dengan keganasan , semua yang menentang revolusi akan dibunuh, keamanan yang diharapkan akhirnya tidak kesapaian dan keganasan diteruskan sehingga Robespierre sendiri sudah tidak dapat mengawal keadaan konflik dan edan pada masa itu. Akhirnya keganasan itu hanya boleh ditamatkan dengan menamatkan riwayat individu yang mula mencetuskan segala keganasan iaitu Robesppiere sendiri. Beliau akhirnya dihukum bunuh dengan guolatin yang diciptanya sendiri bagi menghukum para penentang Revolusi.

Dalam kita ghairah menuntut itu dan ini terutama di Malaysia ini, diharapkan kita sentiasa beringat supaya sebarang perubahan atau reformasi yang paling penting adalah bagaiman kita mengisi pasca reformasi itu. Janganlah terlampau ghairah sehingga kita tidak merencana dan merancang bagaimana untuk mengawal pengikut dan suasana pasca reformasi. Jika tidak berhati-hati keadaan seperti semasa revolusi Perancis mungkin berulang disini, soalnya siapa akan menjadi Robespiere dan adakah beliau akan menerima nasib yang sama seperti Robespierre…

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: