Tuhan Manusia=Sophie’s World

Saya hampir menghabiskan buku karangan terbaru sdr. Faisal Tehrani Tuhan Manusia, yang membicarakan soal paling berat iaitu murtadnya umat Islam kerna terpikat dengan idea-idea pluralisme agama dan kebenaran yang perenial dan subjektif. Bagi saya karya beliau kali ini agak berlainan dan ditunggu-tunggu dalam erti kata buku ini bisa mengulas isu-isu yang menggugat umat Islam masa kini seperti Islam Liberal, Murtad, Kesamaan semua agama (transcendal unity of religion) dan Sekularisme dalam rangka falsafah yang mudah difahami bagi massa.

Namun demikian, pembaca perlu sedikit sebanyak mempunyai asas kepada pokok perbincangan dan minat kepada falsafah yang mendalam bagi betul betul menghayati mesej yang cuba disampaikan oleh penulis. Taqi serang remaja Muslim yang tiba-tiba sahaja mengkaji ilmu perbandingan agama lantaran abangnya yang murtad angkara Prof Aris yang mewar-warkan idea-idea indah yang terkeluar dari landasan pemikiran dan falsafah Islam. Keadaan menjadi genting apabila anaknya Prof. Aris , Zehra juga turut terperangkap dengan pemikiran liberal ayahnya dan turut sama berdebat dengan Taqi tentang-tentang isu liberalisme, sekularisme dan murtad secara dialektis.

Buku ini mengingatkan saya kepada buku yang saya amat gemari Sophie’s World karya Josteein Gardner yang mana selepas membaca buku itu saya sangat tertarik untuk memahami falsafah barat. Sesungguhnya cara lontaran idea dan gaya penyampaian Faisal Tehrani dalam Tuhan Manusia miggir cara dan kaedah yang digunakan oleh Jostein Gardneer dalam Sophie’s World.

Akhir kalam, saya menyarankan muda mudi luar sana untuk membaca buku ini untuk dijadikan teladan bagi menghadapi idea-idea yang terkeluar dari landasan Islam. Buku ini boleh digunakan untuk menjadi hujah kepada masyarakat Melayu Islam yang tiba-tiba sahaja terpikat dengan pengaruh Islam LIberal untuk memahamai kembali asas-asas pemikiran mereka yang sesat.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: