Angkasawan?

Tertarik dengan blog rakan baru ku di alam maya sdr. Khairul Nizam Bakeri yang memaparkan sebuah artikel oleh Michael Backman yang begitu sinikal terhadap projek angkasawan penumpang angkasa Sdr Sheikh Muszaphar. Artikel tersebut boleh dilihat di heading di atas blog ini. Saya ingin dengar komen anda diluar sana…

Sheikh Muszaphar Shukor

11 Komen

  1. WhiteRose said,

    Oktober 20, 2007 pada 7:22 pm

    Hai slmt malam. Saya setuju dgn artikel sinis yg ditulis oleh penulis Australia yg berlagak sgt tu. Memang ada kebenaran penulisannya tapi apakah yg dpt menyelesaikannya? adakah kerajaan kita yang bodoh sampai sanggup memperbodohkan rakyat Malaysia yg dianggap bodoh oleh mereka?? Memang membodohkan negara sahaja…Utk pengetahuan sdr, sheikh muzaffar tu bukan penumpang angkasa, tapi penumpang kpd angkasawan. Bukannya penumpang angkasa cekerawala. Ingat dia kawan dgn org marikh atau kawan org bulan ke? ha ha ha

  2. khairulnizambakeri said,

    Oktober 20, 2007 pada 9:59 pm

    Terima kasih sudi singgah…

  3. Affuan said,

    Oktober 21, 2007 pada 9:01 am

    Marah juga baca tapi apa dier cakap tu betul. Apa yang Pak Lah akan fikir kalau baca tu? Rakyat yang baca juga akan fikir macam mana? Kalau la semua rakyat baca artikel tu, BN takkan laku lagi sampai bila2, aku pasti..

  4. Oktober 21, 2007 pada 1:35 pm

    Michael Backman is an Australian, it is known that Australian is quite sceptical with our Government especially after the infamous saying by our former PM Tun Mahathir “incalcitrant” to their Prime Minister because his refusal to attend APEC. Be that as it may, we can take his opinion positively and looking forward to inprove our country on its substance rather than forms.

  5. leokid said,

    Oktober 21, 2007 pada 3:57 pm

    But then who really take his opinion positively and work towards the better after reading this article?

    Yg banyaknye saya jumpa after reading this article, ramai yg join mamat kafir ni kutuk2 bangsa kita. Kutuk2 angkasawan Melayu kita. This guy said that we’re stupid, and sadly, most of us agreed with him!

    Too sad people nowadays prefer to criticize and bashing other people’s effort n ideas, rather than thinking of some ways to contribute.

  6. rastom said,

    Oktober 21, 2007 pada 4:56 pm

    Kebetulan saja baru letakkan komen di blog sdr. Khairul Nizam Bakeri. Kita boleh jadi lebih patriotik dengan tidak mengiyakan segala hal. Patriotik itu terlalu berbau Nazi. Bahasa Latin Pater (Jerman Vaterland). Islam kata hubbul watan minal iman, kasihkan tanah watan sebahagian iman. Terlalu ikutkan nafsu bermegah megah kerana negara tidak ada dalam Islam. Bermegah megah menunjuk hebat tidak memberi kebajikan. Wallahu a’lam.

  7. Oktober 21, 2007 pada 5:53 pm

    I would say it is okay to send our own people to outerspace but it is more okay if we prioritize our people needs first. How about internet access in rural school are they really connected? How about basic amenities in Baling, Pasir Mas, Jeram and Padang Besar? Are they provided with adequate facilities and amenities. Rusia and America is a developed country which has surplus in their economy and all the basic amenities has been settled throughout these countries. I wonder if next time we can do the “first thing first” or in arabic known as “Fiqh Al-Alawiyat”.

  8. nikabduh said,

    Oktober 21, 2007 pada 8:01 pm

    Salam Kamunting,
    Ya, Fiqh al aulawiyyat. Jika kita dalam waspada, kita puji usaha kerajaan pada kebaikan yang datang. Jika tidak, kita akan terus diulit kepalsuan dan kejahatan Umno dan dilalikan.

  9. leokid said,

    Oktober 21, 2007 pada 8:07 pm

    Basic amenities in Russia has been settled? No, as a person who literally live here, i won’t say so.

    Crime rate in Russia is the highest, because there’s too wide gap between the rich and the poor. Their moral value among youths is really corrupted as their average age of losing virginity is 15 years old. they have high-speed internet connection yet their internet penetration level & IT knowledge is somehow very bad. I’m sorry i can’t provide any facts, but these are according to my observations & discussions with my russian friends n lecturers.

    which brought me to this – why is so? Yes, they have among the latest technology, but they didn’t applied it to their citizens. They’re rich, very rich but they didn’t spend their wealth to the community. They didn’t even have free governmental clinics!

    Saya taknak bandingkn polisi kerajaan Russia dengan negara kita, tapi suka saya bandingkan “mindset” rakyat mereka dengan kita. Rakyat mereka tak complain mengenai tindakan kerajaan. Tak merungut banyak budget dihabiskan untuk ketenteraan, untuk aeroangkasa, teknologi dan sebagainya walhal rakyat mereka sendiri masih belum terjaga sepenuhnya. Kerana apa? kerana mereka percaya mereka adalah bangsa terbaik dan mereka perlu tunjukkan itu kepada seluruh dunia melalui pencapaian teknologi mereka.

    Sedangkan kita, umat Islam, yg sebenarnya bangsa/umat terbaik? Masih sibuk dengan masalah2 dalaman, masalah2 sosial, sehingga tak mahu melangkah ke hadapan..

    sekian, pandangan dari saya..

  10. Sarcastic said,

    Oktober 29, 2007 pada 12:52 pm

    The truth is we did not really use our own intelligences to send them to outer space. They were only attendants. We did not use our spaceship to send them. LOL…

  11. Oktober 29, 2007 pada 9:38 pm

    How long we should only proud for something that is ornamental devoid of any susbtances. You are rite Sarcastic our angkasawan is only attendant who was only undergone instant training to enable him to accompany the other two cosmonauts. I wonder when we are goint to have our own spaceship and a Malaysian who are able to steer the spaceship rite to the moon. Sometimes in Malaysia we should be sarcastic to ensure that we are not complacent and more vigarous to strive for excellence.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: